Gepolariseerde glazen, wat zijn het?

Gepolariseerde glazen kunnen de helderheid verbeteren en vermoeidheid van de ogen verminderen op zonnige dagen. Goed nieuws dus voor mensen die gefrustreerd raken en zelfs tijdelijk verblind raken door het gereflecteerde licht en de schittering van de zon. 

Dit is niet alleen frustrerend, maar kan ook gevaarlijk zijn als je niet goed kunt zien. Tijdens het autorijden bijvoorbeeld.

Gepolariseerde glazen en schittering

Gepolariseerde glazen en indirect licht.

Lichtstralen kunnen weerkaatsen als deze vanuit de zon op een object stuiten. Het weerkaatsende licht kennen wij als schittering. Dit betekent dat schittering indirect licht is dat in onze ogen schijnt, en op die manier erg vervelend is.

Schittering zien we het meest op water en auto’s. Maar komt ook voor op sneeuw, ijs en nat wegdek.

Hiervoor hebben we gelukkig gepolariseerde glazen in zonnebrillen.

Om verblinding door deze schittering te voorkomen filteren deze glazen het licht op een specifieke manier dat polarisatie genoemd wordt.

Hoe gepolariseerde glazen werken.

Natuurkunde

Gepolariseerde glazen bevatten een gelamineerd filter dat alleen verticaal gericht licht doorlaat. Dit blokkeert het horizontaal georiënteerde licht, waardoor de schittering zo goed als volledig wordt verwijderd. 

Zo’n filter kun je beschouwen als een reeks parallelle lamellen. Licht dat evenwijdig met de lamellen trilt, kan er netjes doorheen, licht dat dwars op de lamellen trilt, kan er niet doorheen. Licht dat schuin op de lamellen trilt, kan er nog gedeeltelijk doorheen.
Er zal dus altijd een klein beetje schittering overblijven rond de plek waarvandaan het licht wordt weerkaatst.

Gepolariseerde glazen en lichtgolven
gepolariseerde glazen - hoe lichtgolven bewegen.

Even heel kort terug naar de natuurkundeles…

Licht bestaat uit golven. Net als geluid.
Deze golven kunnen in principe in alle richtingen bewegen, als ze weerkaatsen van een object. Maar alleen de lichtgolven die in de verticale richting bewegen geven onze ogen de informatie die we nodig hebben om te zien. En de schittering waar we het nu over hebben zijn lichtstralen die in de horizontale weg golven.

Het resultaat

Het beeld dat je ziet met gepolariseerde zonneglazen is iets donkerder dan bij standaard zonneglazen. Maar objecten zijn scherper en duidelijker en details zijn gemakkelijker te zien. Gepolariseerde glazen geven een rustiger beeld dus.

Mensen die lange tijd gepolariseerde zonnebrillen dragen, merken dat ze na urenlang fel zonlicht minder moe zijn dan normaal. 
Bijvoorbeeld mensen die vissen of aan watersport doen. Zij merken dat een gepolariseerde zonnebril de schittering vermindert en ze daardoor beter in het water kunnen kijken.

Gepolariseerde glazen hebben ook een aantal nadelen.

Niet overal is een zonnebril met gepolariseerde glazen goed te gebruiken.
Zo is het lastiger om beeldschermen te bekijken met een gepolariseerde zonnebril op.
Dus wil je lekker met je tablet of telefoon filmpjes kijken of je Instagram bijwerken in de achtertuin? Dan kun je dit beter doen met een niet gepolariseerde zonnebril.

Hoewel een zonnebril met gepolariseerde glazen heel fijn is met auto rijden, kan het lastiger zijn om sommige displays te zien. Vooral heads-up displays in moderne auto’s zijn niet zichtbaar. Simpelweg omdat dit een weerkaatsing is op de voorruit van je auto.

Gepolariseerde-zonneglazen---heads-up-display
Gepolariseerde-glazen-en-UV-bescherming-

Gepolariseerde glazen en UV-bescherming

Het belangrijk om te weten dat een gepolariseerd glas niet automatisch uitgevoerd is met een UV-filter. Dit zijn twee totaal verschillende filters. 
Echter zijn alle gepolariseerde zonnebrillen die wij hier bij ZonnebrilGURU.nl aanbieden voorzien van filters voor 100% UV-bescherming.

Wil je weten welke zonnebrillen gepolariseerd zijn?

Volg ons

Wilt je op de hoogte blijven van de laatste trends op het gebied van zonnebrillen.
Of weten welke aanbiedingen we hebben .